Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírek, cikkek, publikációk képes leírás - Depresszió.tlap.hu
részletek »

Hírek, cikkek, publikációk - Depresszió.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: depresszio.tlap.hu » Hírek, cikkek, publikációk
Keresés
Találatok száma - 18 db
A bipoláris zavar

A bipoláris zavar

A bipoláris zavar több, mint amit szinte mindenki átél: nem egyszerűen a jókedv és lehangoltság, az unottság és a tettvágy váltakozásáról van szó, hanem igazi érzelmi hullámvasútról. Aki ismeri Vincent Van Gogh művészetét, és fel tudja idézni egy-egy zaklatottabb vonalvezetésű festményét, annak felesleges szavakba önteni a bipoláris zavar tünettanát. Ha Ön esetleg a zenében jártas, akkor gondoljon csak Robert Schumannra: csak az 1840-es évben 168 dalt írt - termékenysége feltehetően a mániás periódusnak volt köszönhető.

A depresszió és a túlsúly

A depresszió és a túlsúly

Depresszió és elhízás: a tyúk vagy a tojás? A felesleges kilók, amelyeket - ha tetszik, ha nem - mindenhova magunkkal cipelünk, nem csak szervezetünket terhelik meg rendkívüli módon, hanem - ahogy az számos tanulmányból is kiderül - a depresszió kialakulásának a kockázatát is jelentősen fokozzák.

A gének szerepe a depresszióban

A gének szerepe a depresszióban

Biológia versus genetika A biológia és a genetikai azonban annál kecsegtetőbb eredményekkel szolgál. Mint azt a major depresszió esetében is leírtuk, a kutatók a szerotoninnak - egy idegrendszeri vegyületnek - a csökkent szintjét találták a depressziós betegeknél. A várakozásokkal ellentétben azonban a mániás fázisban szintén alacsony szerotonin szinteket mértek. Ezek az eredmények látszólag ellentmondásosak, azonban a biokémia atyjainak - úgy tűnik - mégis sikerül megmagyaráznia a szerotonin elméletet: feltételezésük szerint az alacsony szerotonin szint előkészíti a terepet a hangulatzavar számára, és egy másik idegi jelátvivő anyagtól függ, hogy mánia vagy depresszió alakul-e ki.

A parkinson kór és a depresszió

A parkinson kór és a depresszió

A tévhitekkel ellentétben a Parkinson-kór nemcsak a mozgással kapcsolatos képességeket érinti, hanem számos esetben kihat a hangulati és szexuális életre, az alvásra, a gondolkodási képességekre, illetve a szív- és érrendszerre is. betegek véleménye szerint az egyik legfontosabb és legzavaróbb velejárója a betegségnek a depresszió megjelenése. A depresszió nemcsak azért képes a beteg életét negatívan befolyásolni, mert időnként frusztrációval vagy bűntudattal párosul, hanem azért is, mert rontja a beteg mozgásteljesítményét, a környezetével való kapcsolatát, ami által a hozzátartozók fizikai és lelki megterhelése jelentősen megnőhet.

A téli depresszió és leküzdése

A téli depresszió és leküzdése

A tél a pihenés, a regeneráció, az energia gyűjtésének időszaka, azonban mai modern életvitelünkben gyakran nem tudunk helyet szorítani ezeknek a nyugalmi szakaszoknak. A sötét évszakokban sokan panaszkodnak arra, hogy kevesebbet tudnak teljesíteni és nincs bennük elég energia. A természetes nappali fény hiánya érzelmi zavarokat, sőt szezonális depressziót is okozhat . A téli depresszió angol nevén Seasonal Affective Disorder (röviden SAD) orvosilag is ismert fogalom.

Andrea M. Hesse: Árnyék a lelkemen

Andrea M. Hesse: Árnyék a lelkemen

Kivezető út a depresszióból és a szorongásból Hirtelen, látszólag minden előzmény nélkül, egyszer csak úrrá lett rajta valami. Andrea Hesse, a sikeres újságírónő nem sokkal régen várt első gyermekének megszületése után, egy szupermarketben, bevásárlás közben találkozott először a félelem kínzó, levertséggel kombinált érzésével. Nem múló hangulatról volt szó, hanem a szorongásos tünetekkel kísért depressziós betegség kitöréséről.

Csépe Andrea - Összefogás a depresszió ellen

Csépe Andrea - Összefogás a depresszió ellen

A közmondás szerint ép tesben ép lélek, de ennek a fordítottja még inkább igaz, a lelki egészség a testi egészség legfontosabb alapja. A kötetben bemutatott európai pályázat célja a modern kor egyik legfenyegetőbb egészségi kihívásának, a lelki egészség romlásának, a depressziónak és az öngyilkossági veszélyeztetettségnek a korai felismerése és lehetőség szerinti megelőzése. A munka legfontosabb alapköve megtalálni és összefogni azokat a szakembereket, civil szervezeteket, akik sokszor egymásról mit sem tudva próbálnak segíteni a lelki egészségromlás áldozatainak, családtagjainak. A könyv célja is elsősorban ennek a hálózatnak, szövetségnek a továbbépítése, valóban országossá emelése.

Depresszió a szakember szemszögéből

Depresszió a szakember szemszögéből

Kindler Réka depresszió- és stresszkezeléssel, súlyos táplálkozási zavarok kezelésével és megelőzésével foglalkozik, a Kindler Medical vezető pszichológusaként. Munkája során a preventív alkalmazásokra törekszik és szívügyének tekinti a hozzá forduló betegek megfelelő tájékoztatását és gyógyulásuk elősegítését. Ennek kapcsán kértük fel egy interjúra, melyben, a napjainkban már világméreteket öltött depresszióról, ennek megelőzéséről, felismeréséről és a család meghatározó szerepéről társalogtunk. Mennyire tekintik ezt az emberek betegségnek? Beszélgetésünkből kiderül...

Depresszió a szülés után

Depresszió a szülés után

Előre nem gondolunk rá, később pedig félve beszélünk róla: az anyák szülés utáni fizikai-lelki nehézségei és az abból kialakuló depresszió a mai napig a tabutémák közé tartozik. A terhesség várakozással teli izgalma és gyermekünk megszületése általában életünk egyik legszebb élménye. A tervezgetés örömében nem nagyon foglalkozunk azzal, hogy hétköznapjainkra nem a reklámokban pózoló, babájukat büszkén karjukon tartó mamák magabiztos mosolya lesz leginkább jellemző.

Hirdetés
Depresszió és az omega 3 kapcsolata

Depresszió és az omega 3 kapcsolata

A vitaminsziget útmutató az egészségük megóvásáért tenni akaróknak. Naponta frissülő írásainkban, enciklopédiánkban, tudástárunkban, szakértő rovatunkban sok érdekes témát boncolgatunk, különös figyelmet fordítunk arra, hogy az egészséget hasznos ötletekkel, tippekkel tegyük mindenki számára elérhetővé.

Depresszió vagy csak lehangoltság

Depresszió vagy csak lehangoltság

A szürke, őszi-téli napok energia vesztéssel járnak a szervezetben. Az ilyen napokon sokan panaszkodnak arra, hogy lehangoltak, kimerültek, fáradékonyak, sőt egyesek kijelentik: Depressziós vagyok. Diat ez a szó, de sokan nem tudják, mi is a valódi jelentése. Ha csak levertek, lehangolóak vagyunk, az még nem depressziós betegség...

Depresszió: a lélek sötét éjszakája

Depresszió: a lélek sötét éjszakája

Ha úgy érezzük, értéktelenek vagyunk, az életünket üresnek, céltalannak találjuk, ha reggel nem tudunk felkelni, vagy már kora hajnalban ébredünk, és képtelenek vagyunk újra elszenderedni, ha lefogyunk, mert étvágytalanná váltunk, vagy épp ellenkezőleg, azt vesszük észre, hogy folyton valamit eszünk, ha mindenkivel összevesztünk már, aki a környezetünkben él, ha folytonos szorongás gyötör, félünk a holnaptól, a világot érintő katasztrófától, ha nincs kedvünk semmihez, reményvesztettek, passzívak vagyunk, ha szexuális életünk tartósan ritkává válik, ha az öngyilkosság gondolatával foglalkozunk, esetleg meg is kíséreljük azt akkor nem kétséges, ez depresszió.

Depressziós? Íme, az egyértelmű tünetek!

Depressziós? Íme, az egyértelmű tünetek!

Az időskori rosszkedvet sokan természetesnek veszik, holott komoly depresszióra is utalhat. Ismerd meg a tüneteket! Milyen erős az összefüggés a test és a lélek, a szellem között? Mennyire befolyásolja a lélek a testet, a test a lelket? Ezeket a kérdéseket valószínűleg sosem leszünk képesek teljes bizonyossággal megválaszolni, de odáig már most eljutottunk, hogy a testi és a lelki egészség szoros kapcsolatban áll egymással. Mindkettő képes a másikat jó és rossz irányban egyaránt befolyásolni, tehát megbetegíteni, de meggyógyítani is.

dr. Virginia Edwards - A depresszió és a bipoláris betegségek

dr. Virginia Edwards - A depresszió és a bipoláris betegségek

A depresszió és a bipoláris betegségek c. könyvében dr. Virginia Edwards egyszerűen és mindenki számára érthetően írja le a különbséget a depresszió és az egyszerű rossz hangulat között. Elmagyarázza az olvasónak, hogy milyen hatással van a betegség az agyra, hogyan változtatja meg gyakran alapvető emberi tulajdonságainkat, és mindezek a változások hogyan fordíthatók vissza.

Kísérlet a Hyperion utolsó előtti változatának értelmezésére

Kísérlet a Hyperion utolsó előtti változatának értelmezésére

Ritkán gondolkodik el az ember egy konferencia címéről és alcíméről. De ezúttal mégis ezzel szeretném kezdeni: Mi köze van a szeretetnek/szerelemnek a Platónhoz fűzött lábjegyzetekhez? Heidegger nyomán talán az mondhatnánk, hogy minden filozófiai gondolat egy Platónhoz készült lábjegyzet. A gondolat ebben a formában jól ismert: már kezdetben (az első koncepciókban) jelen volt az összes releváns elképzelés, az utókor csak ezeket ragozta, lábjegyzetelte stb. Sőt, még azzal is megpróbálkozhatunk, hogy ezt a filozófia egyik meghatározó sajátosságának tekintsük, és vele magyarázzuk a tudományosságért vívott, hosszú sikertelen küzdelmet

Mit jelent a mánia bipoláris betegség esetén

Mit jelent a mánia bipoláris betegség esetén

Depresszió és mánia Mit jelent a mánia bipoláris betegség esetén bipoláris betegség, mánia, depresszió, mániakodepressziva A mániás depressziónak is nevezett bipoláris betegség közel 6 millió embert érint az Egyesült Államokban, ez a felnőtt népesség 2,5 százaléka. A legtöbb embernél a depressziós és a mániás fázisok váltakozása jellemzi a bipoláris betegséget. A mániás tünetek: Fokozott energia és mentális tevékenység

Nehezebben viselik a depressziót a férfiak

Nehezebben viselik a depressziót a férfiak

A depresszió egyre inkább népbetegséggé válik a fejlett országokban - olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra a kóros kedélyállapot a második munkaképtelenséget okozó betegségnek fog számítani a fejlett világ amúgy is öregedő és csökkenő lélekszámú társadalmaiban. A pszichés zavarok a legfontosabb egészségi problémát jelentik világszerte a negyvenöt évnél fiatalabb népesség körében. Ez a probléma egyfajta gazdasági bombaként ketyeg, hiszen az érintettek ellátása és a munkaerő-csökkenés igencsak megterheli majd a központi költségvetéseket.

Tuti menü